BISERICILE DIN ZONA CODRULUI

Poveștile vechilor biserici de lemn din Zona Codrului pot fi acum mai ușor aflate, plăcute, făcute cunoscute, fiindcă au fost adunate la un loc, pe un website al lor: www.codru.culturamm.ro. Personajele principale ale acestui website sunt 18 biserici codrenești din lemn, care s-au păstrat pe teritoriul județelor Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Le veți afla descrise în cuvinte, prin sute de fotografii, prin tururi virtuale și scurte filme documentare.

Toate sunt roadele proiectului “Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi Virtuale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș (coordonator: Rada Pavel), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș, alături de parteneri din trei județe: Asociația ARHAIC (Sălaj), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.

Bisericuțe cu farmec

Ne-am străduit să aflăm cât mai multe informații despre aceste bisericuțe mult prea puțin cunoscute, unele neglijate și am aflat. Nu tot, firește, mai sunt multe lucruri de descoperit, dar ceea ce am descoperit, vă împărtășim acum, prin acest website dedicat lor. Nu veți afla acolo doar date, cifre și descrieri pur științifice, veți afla istorisiri spuse cu suflet, de oameni care îndrăgesc aceste biserici, fie că sunt doctori în istorie, arhitecți sau localnici care și-au legat cele mai emoționante momente ale existenței de bisericuța de lemn din satul lor.

Citește continuarea aici.

Sursa: 2mnews